Navigace

Změna času na letní opět potrápí řidiče. Hrozí vyšší riziko nehod!

Přechod na letní čas může mít negativní

Přechod na letní čas může mít negativní dopad také na řidiče, a to i několik týdnů poté.

Jak se shodují mnozí experti, tato změna má neblahý účinek na psychiku a zdraví lidí. V případě řidičů je se změnou času zmiňováno riziko spánkové deprivace a mikrospánku.

Ke kritickým skupinám patří mladí řidiči do 25 let, senioři a větší mírou i lidé pracující na směny, kterým se najednou rozhodí zavedený rytmus. Hodina spánku méně a jiné světelné podmínky se mohou zdát jako malichernost, ale statistiky mluví jinak. Například odborníci z americké University of Colorado spočítali, že během dvou týdnů od změny času stoupá výskyt smrtelných dopravních nehod o 6 %.

Česká statistika pojišťovny Kooperativa z roku 2019 zase uvádí navýšení škod hned následující den po změně času o 11 %, přičemž v dalších dnech poté narostl počet škod dokonce o více než 20 % oproti předešlé době.

Experti tedy radí ulehnout ke spánku raději o něco dříve, aby se člověk necítil tolik rozhozený. Pomůže i dostatečná časová rezerva, díky které pak nebude řidič za volantem podrážděný. Káva je pomocníkem, v tomto ohledu je ale stejně důležité doplňování tekutin bez kofeinu. Také dehydratace negativně ovlivňuje řidičovy schopnosti a agresivitu. Větší ostražitost je pak v následujících týdnech potřebná, ne všichni totiž berou na rizika spojená se změnou času zřetel.

Střídání letního a zimního času mohlo už skončit. Evropská komise původně navrhovala zrušení střídání času na loňský nebo letošní rok. S ohledem na současnou krizi pandemie koronaviru jsou ale v jednání komise důležitější záležitosti. Není tedy jasné, kdy se jednání o zrušení změny času vrátí mezi probíraná témata.

Zdroj: www.autorevue.cz

Akceptujeme platební karty

Obrázek akceptovaných karet

Kontaktní údaje

MAXIAUTO s.r.o., Bavorská 856, Praha 5, 155 00 GOOGLE MAPS